Sanat üstüne

2012’nin tabloları

2012 ile ilgili anlatmak istediÄŸim çok ÅŸey var. Bu yüzden erken baÅŸlangıç yapıp yeni yıla bir hafta kala ilk yazımı yayımlamaya karar verdim. Bu haftasonu defterlerime yazdıklarımın üstünden geçerken en büyük yeri tablolar ve sanatçılarının kapladığını fark ettim. Bu durum bana 2012’li ilk yazım için ilham verdi. Hakkında çok düşündüğüm/karaladığım, bir daha düşündüğüm/yer yer atıp tuttuÄŸum sanatçılar ve tabloların birbirinden bu kadar farklı olması beni de ÅŸaşırttı.

2012 tablolari

• 2012, Damien Hirst‘ün sadece Anatomy of an Angel‘ını deÄŸil; tüm eserlerini önce tatlı tatlı sonra hararetli bir ÅŸekilde tartışmak istediÄŸim yıldı. Bu konuda her zaman konuÅŸmaya hazırım. Yeri ve zamanı bildirin.

• Bilet giÅŸesindeki görevliye utanmazca “koleksiyonunuzda Morandi var mı?” diye sorduktan sonra girdiÄŸim bir müzede tanıştım Giacomo Balla ile. Ressamın futurizme yönelmeden önceki tüm çalışmalarını futurizme yönelmesine kızacak kadar etkileyici buldum. Affetti bunlardan sadece biri. Post-empresyonist hali en güzel haliymiÅŸ Ballafuturismo’nun. KeÅŸke bu kadar daldan dala konmasıymış.

• Bu ismi not edelim: Jan van Kessel. (Bir de eğlenceli natürmortları var ki)

• La Fornarina benim tek sevdiÄŸim Rafael tablosudur. Uygunsuz bir cümle olduÄŸunun farkındayım, gene de söyleyeceÄŸim: Bu tablodaki Ingresvarilik hoÅŸuma gider. Ingres’nın da hoÅŸuna gitmiÅŸ olmalı. DeÄŸil mi?

• Pierre Subleyras’ın nüsünü zamanının çok ilerisinde buluyorum. Her ne kadar siz göremeseniz de bacakların duruÅŸunun güzelliÄŸini ve ayakların çizimindeki amatörlüğü çok seviyorum. Bana birazcık Edward Hopper’ın Reclining Nude tablosunu anımsatıyor. Subleyras’ın çağına ayak uydurmuÅŸ diÄŸer nülerini düşündüğümde bu çalışmasını çok cesur buluyorum.

• Ne kadar arasam da Internet’te Giuseppe de Nittis’in göz alıcı at yarışı triptiÄŸinin baÅŸarılı bir görselini bulamadım. Bu noktada bana güvenmek zorundasınız: O triptiÄŸi mutlaka görün.

• La Loge hakkında üzücü bir not almışım defterime: “Sanal dünyada orijinalinden daha güzel görünen bir tablo olabiliyormuÅŸ.”

• Vermeer’in küçücük Kırmızı Åžapkalı Kız portresi de gönlümü çaldı.

• Vilhelm Hammerchøi’yun sadece bu dikiÅŸ diken kızını deÄŸil, tüm tablolarını çok seviyorum. (Hediyenizi zevkle kabul ederim)

Bu hafta sizlerle birkaç kere daha birlikte olmayı planlıyorum. Umarım buralardasınızdır. Sevgiler.

[Damien Hirst’ün Anatomy of Angel’ın görüntüsünün telif hakkı sanatçıya aittir. Görsel bilgilendirme amaçlı olarak kullanılmıştır.]

Previous Post Next Post

Bir de bu yazilar var

4 Yorum

  • Reply Ahmet Cihat Toker 24/12/2012 at 09:32

    “Es grenzt schon an ein Wunder, was so viel Geld und so wenig Talent gemeinsam hervorbringen können”

    “Böylesine az yetenek ve böylesine çok paranın birlikte neler yaratabileceÄŸine inanamıyorum”

    Doyen Robert Hughes
    http://www.sueddeutsche.de/kultur/statue-verity-von-damien-hirst-ausgeburt-an-pompoesem-kitsch-1.1500159

    • Reply Bahar Malik 24/12/2012 at 09:46

      Ya Ahmet, bir sonraki yazımla ilgili acayip bir spoiler verdin ama:))

  • Reply Ahmet Cihat Toker 18/01/2013 at 08:59

    hani bir sonraki yazı damien hirst ile ilgili olacaktı :)

    • Reply Bahar Malik 18/01/2013 at 11:03

      Aslında Robert Hughes ile ilgili olacaktı. Ama baktım bitmiyor, araya Girls sıkıştırdım. :)

    Yorum yazın