Belki de faydalı bilgiler, Kitaplar

2013’ün en iyi kitapları listelerinin listesi

alexander skarsgard

Ekim ayındaki “Aman tanrım bu sene okuduÄŸum kitaplar ne kadar vasat çıktı” hezeyanım sonrasında biraz toparlanmaya çalıştım. Ama çabalarım sonuç vermedi. Dün gece ben vasat kitaplar okurken dünyada neler olmuÅŸ diye merak ettim ve farklı gazete/dergi/web sitelerinin 2013’ün en iyi kitapları listelerini karıştırdım. Bu listeleri benim dışımda merak eden olursa diye Güzelonlu’ya da eklemeye karar verdim. Ä°ÅŸte 2013’ün en iyi kitapları listelerinin tam listesi (yenileriyle karşılaÅŸtıkça güncellenecek):

Bu akşam ise liste yapan bu ekiplerin ortak kararlarının ne olduğunu merak ettim ve en iyi kitaplar listelerinden ortaya çıkan bir en iyi kitaplar listesi oluşturmaya karar verdim. Yukarıdaki listelerin ortak alanı kurgu eserler olduğundan listelerde sıralanan bu dala ait kitapları sıraladım. Sonuç şöyle bir şey çıktı (büyük halini görmek için üzerine tıklayabilirsiniz):

best fiction books of 2013

Buna göre en fazla listede kendine yer bulan, 2013’ün en iyi 12 kitabı ÅŸunlar:

best books of 2013Listeyle ilgili ilk dikkatimi çeken şey kadın yazarların baskınlığı oldu. Ayrıca, 2013, yıllar önce kitaplarını okuyup sonrasında unutmayı tercih ettiğim bazı yazarların senesi olmuş, bu da benim adıma ilginç bir durum (Kate Atkinson ne yazmış da bu kadar beğenilmiş, yarın kitabı alıp okumaya başlayacak kadar merak ediyorum). Bu sene hiçbirini okumadığım bu kitapların bazıları 2014 yılının ilk aylarında benimle birlikte olacak, bir kısmı ise olmayacak, bu kararımı da şimdiden size bildirmiş olayım.

Yazıyı bitirirken kafamdaki sorular:

  1. Bu kitapların hangileri gelecek sene Türkçe basılır sizce?
  2. Peki Türkiye’de durum ne? 2013’te yayımlanmış Türkçe yazılmış en iyi kitaplar neler? (Bir yerlerde liste yapan birileri var mı?)
  3. Robinson Crusoe 389 ya da Pandora yukarıdaki kitapları getirse de Amazon’a para kazandırmasak ne kadar güzel olur. DeÄŸil mi?
  4. Yukarıdaki kitaplardan okuduğunuz oldu mu?
  5. Sizin 2013’te okuduÄŸunuz en iyi kitap hangisiydi? (Ben berbat kitaplar okurken siz ne yapıyordunuz merakı)

Küçük bir not: Yukarıdaki fotoÄŸrafı Tumblr’daki pek sevdiÄŸim ve çok yaratıcı bulduÄŸum blog’lardan biri olan Slaughterhouse 90210‘dan aldım.  FotoÄŸrafın telif hakkı diziyi yayınlayan kuruluÅŸta olup Güzelonlu’da bilgi amaçlı paylaşılmıştır. EÄŸer linke tıklayacak olursanız blog sahibinin kiÅŸisel 2013 listelerine bakmayı da unutmayın. SevdiÄŸim birkaç örnek post’u için lütfen bakınız: 1, 2, 3, 4.

———————————————

Sonradan ek: Ä°kinci sorumun cevabı olarak bu sabah Sabitfikir‘in yaptığı bir liste buldum. Buradan eriÅŸebilirsiniz.

Ek 2: Indiereader.com alternatif bir liste yayımlamış.

Ek 3: Bu da Rolling Stone’un 2013’te yayımlanmış en iyi müzik kitapları listesi: Tık tık

Ek 4: Village Voice’in listesi.

Ek 5: Koltukname’nin 2013’ten kalanlar listesini beÄŸendim.

Ek 6: Metin Celâl’in seçtiÄŸi 2013’ün en iyi çeviri romanları listesi.

Previous Post Next Post

Bir de bu yazilar var

5 Yorum

  • Reply Kitap Notları 22/12/2013 at 15:58

    Kate Atkinson’ı kütüphanede fark ettim. Behind the Scenes at the Museum çok övülüyor, ben de akıl defterime yazmıştım.

    Ben de geçen sene daha güzel ve etkileyici kitaplar okumuÅŸtum ama bu sene de Karanlığın Sol Eli ve Ölüm Bir Varmış Bir YokmuÅŸ’u okuduÄŸuma çok memnunum. Zaten 2013 raporumu birkaç güne yayınlayacağım.

    • Reply Bahar Malik 23/12/2013 at 02:56

      Bu Kate Atkinson olayını biraz araştıracağım. Benim ilgilenmediğim yıllarda bir şey mi olmuş diye :) Raporunuzu merakla bekliyorum.

  • Reply Kaptan 23/12/2013 at 03:02

    Geçen yıl okuma adına (en azından teknik olmayan okuma adına) çok verimsiz geçti. Bu verimsizlik içinde liste yapmam pek anlamlı olmaz ama ilk iki sırayı sırası ile The Sense of an Ending ve The Remains of the Day’in aldığını söylemem yanlış olmaz.

  • Reply Koltukname 18/01/2014 at 13:59

    Yurtdışı sipariÅŸleri için Use Good Books sitesini öneriyoruz — http://www.usegoodbooks.com. Hem her ÅŸey bulunuyor hem kargo bedava (!) hem de tüm kazanç bir hayır kuruluÅŸuna gidiyor.

    Kitapları dünyanın çeÅŸitli bölgelerinden temin edip gönderdiklerinden (örneÄŸin biri Almanya’daki depodan geliyor, diÄŸeri Ä°ngiltere), Amazon’dan daha hızlı da olabiliyor.

    Not: Listemizi beğendiğinize çok sevindik, biz de sizinkini çok beğendik :)

    • Reply Bahar Malik 18/01/2014 at 14:07

      Use Good Books harikaymış. Çok teşekkürler tavsiyeniz için.

    Yorum yazın