Sanat üstüne

Deliler

Ä°nsanın Louvre Müzesi’nde yaÅŸayabileceÄŸi en önemli tecrübelerden birinin Fransız ressam Théodore Géricault’nun Medusa’nın Salı tablosunu görmesi olacağına inanıyorum. Bu dev tabloyla ilgili ufak anımı sizlerle daha önce paylaÅŸmıştım.

2014’ün benim açımdan en ÅŸanslı zamanlarından biri ise baÅŸka yerlerde dolaşırken fırsat yaratıp Ghent’teki “Géricault: Merhamet Parçacıkları” sergisini ziyaret edebilmem oldu. Sergi Géricault’nun neden korku, acı, delilik ve ölümün ressamı olarak anıldığını bizlere göstermek için hazırlanmış gibiydi ve sergilenen resimler, çizimler, dokümanlar kesinlikle bu amaca hizmet ediyordu.

Bugün sizlere anlatmak için seçtiÄŸim konu Medusa’nın Salı deÄŸil. Daha önce de söylediÄŸim gibi Julian Barnes, 10.5 Bölümde Dünya Tarihi isimli kitabında tabloyu öyle güzel anlatır ki benim bir daha böyle bir iÅŸe giriÅŸmem için hiçbir sebep olamaz. Ama Géricault’nun Medusa’nın Salı kadar etkileyici Deliler serisi hep gözden kaçar. Bu yazıda bu konuya eÄŸilerek kendi adıma Deliler‘e haklarını teslim etmek istiyorum.

Medusa'nın Salı

Géricault, Medusa’nın Salı’nı 1819 yılında tamamladı ve tablo o yılın Paris Salonu’nda sergilendi. Fransız halkının çok beÄŸendiÄŸi tablo, ressamın ününün Ä°ngiltere’ye kadar yayılmasına sebep oldu. 1820’de Londra’ya davet edildi ve Medusa’nın Salı bu ÅŸehirde de sergilendi. Ressam Paris’e 1821 yılında döndü. Aynı yıl stajyer doktor Étienne-Jean Georget Paris’teki bir akıl hastanesinde farklı sebepler yüzünden yatan on hastanın portrelerini yapması için Géricault’ya sipariÅŸ verdi.

[Ben psikoloji konusunda uzman bir isim deÄŸilim. Yazacaklarımda yanlış bir ÅŸey olursa lütfen düzeltin] Bu on hastanın da derdi ilk kez 1810 yılında Fransız psikiyatrist Jean Étienne Esquirol’ın ortaya attığı bir terim olan “monomania” idi. Monomania, tek bir ÅŸeye karşı duyulan abartılı ve takıntılı ilgi/coÅŸku manasına geliyor.

Géricault ve sipariÅŸi veren Étienne-Jean Georget’nin nasıl tanıştığı konusu muamma. Bu konuda üç teori var:

1. 1819’da sinir krizi geçiren ve depresyona giren ressamı doktorun tedavi ettiÄŸi.
2. Eserlerini daha gerçekçi çizmek için hastanenin morgunu sık sık ziyaret eden ressamla doktorun morgda tanıştığı
3. Siparişten önce ikilinin tanışmadığı, doktorun ressamın ününü duyup kendisini tuttuğu

Ailesinde de bu tip hastaların olduğu, hatta büyük babası ve amcasının rahatsızlıkları sonucu öldüğü bilinen Géricault, on tabloyu da tamamladı. Ancak günümüze beş tanesi ulaşabildi.

Théodore-Géricault-Portrait-of-a-Kleptomaniac

Yukarıda gördüğünüz tablonun adı Bir Kleptoman’ın Portresi (1822). Bu tablo, benim Deliler serisinden gördüğüm ilk eser. Adamın suratına baktığınız anda bir sorun olduÄŸunu anlıyorsunuz. Ama sorunun ne olduÄŸu portrenin isminde belirtilmese tam bir gizem. Bu portrede öyle bir belirsizlik var ki bu belirsizlik hem insanı rahatsız ediyor hem de eseri beÄŸenmenize sebep oluyor.

840px-The_mad_woman-Theodore_Gericault

Bu serinin en meşhur tablosu ise Kıskançlık Takıntısından Muzdarip Kadının Portresi. Bu kadına uzaktan baktığınızda hiçbir anormallik fark etmiyorsunuz. Ancak yeteri kadar yakına geldiğinizde bakışlarındaki sertliği ve hırçınlığı görebiliyorsunuz. Sıradan yaşlı bir kadınla karşı karşıya değilsiniz, bu kadının sorunları var. Gözleri ağlamaktan kızarmış, ten rengi bile sağlıklı değil.

child kidnapper

Bu tablonun ismi ise “Çocuk Alıkoyucusunun Portresi”. Kayıtlarda tablonun ismi dışında modelle ilgili bir bilgi yok ama isimden bu adamın pedofili olduÄŸunu anlıyoruz. Adamın izleyenin gözüne bakmaması ve mutsuz görünmesi dışında kendi elini veren bir yönü yok. Hatta portreye daha çok baktıkça Géricault’nun hasta adamı yargılamamızı istemediÄŸini sonucunu çıkartabiliriz.

madwoman-theodore-gericault

Bu kadının takıntısı ise kumarmış. Louvre Müzesi’nde görebileceÄŸiniz bu tablodaki kadın kıskançlık acısı çeken kadına nazaran daha iyi görünüyor. Ama kaybolmuÅŸ bir hali var.

Gericault, Man with Delusions of Military Command 1819-22.jpg

Son tablodaki adamın rahatsızlığı ise oldukça bilindik: Kendini Napolyon zannediyormuş. Kimbilir, belki de tarihte kendini Napolyon zanneden ilk adama bakıyoruzdur şu anda.

Sanat tarihinde daha önce de delileri konu eden ressamlar olmuÅŸtu. Fakat bu çalışmalarda delileri hareket halinde, bir olayı yaÅŸarken betimlenmiÅŸti (en basit örneÄŸi Goya’nın delileri). Géricault ise hastalarına bir arka plan dahi yaratmamıştı. Resimlerde hastane, doktor ya da bu insanların akıl hastanesinde olduÄŸunu gösteren hiçbir ipucu göremiyoruz. Ayrıca hastalıklarını gösteren hiçbir eylem içinde de deÄŸiller. Géricault, o güne kadar süregelen standart deli prototipinden çıkıp tablolarında akıl hastası “birey”ler yarattı.

Yukarıdaki bütün portrelerde, ressam, modellerin yüzlerini ön plana çıkartıp bedenlerini arka planda bırakmış. ÖrneÄŸin hiçbirinin ellerini göremiyoruz. Bunun sebebi de Géricault’nun hastalıkların beyinle ilgili olduÄŸunu; bedenleriyle ilgili bir sorun olmadığını vurgulamak istemesi. Tabloları yaptığı kanvaslar farkı boyutlarda da olsa, Géricault bütün kafaları doÄŸal boyutlarında çizmeyi tercih etmiÅŸ.

Géricault, Paris Salonu’nda ünlendiÄŸinde sadece 27 yaşındaydı. Yakışıklı, kendine güvenen genç bir adamdı. Resim kariyeri boyunca tek bir ÅŸeyi hedefledi: “Ne kadar ileri gidebilirim?” Ressam, bu yüzden acı çeken insanlara yöneldi. Ä°zleyicilerin acı çeken bu insanlara, kendilerini rahat hissettikleri uzak bir noktadan, hissedilenlere dahil olmadan bakmasını istemiyordu. Ordu tablolarında bile generalleri, imparatoru ya da diÄŸer yüksek rütbeli askerleri deÄŸil, trajedinin gerçek kurbanları olarak gördüğü erleri çizmeyi tercih etti. Sanırım baÅŸardı da. Medusa’nın Salı‘nı gören Delacroix, “burada hepimiz tek ayağımız suyun içinde dikiliyoruz” demiÅŸti.

theodore gericault - last autoportrait

Géricault, 27 yaşında Paris Salonu’nda kazandığı büyük baÅŸarıdan sadece 5 sene sonra 32 yaşındayken öldü. Ölmeden önce yaptığı son otoportresi önceki tüm çalışmalarından daha ÅŸok ediciydi. Bakanda korku ve merhameti aynı anda hissettiren bu otoportresi gözlemlediÄŸi/hissettiÄŸi tüm acıları kapsıyor gibi.

[Géricault konusu burada bitmedi. Devam edeceğim.]

Previous Post Next Post

Bir de bu yazilar var

Hiç yorum yok

Yorum yazın