Güzel şeyler

Güzel ÅŸeyler no.4: Heinrich Kühn’ün masalsı fotoÄŸrafları

1866 yılında Dresden’de doÄŸan Alman-Avusturyalı fotoÄŸrafçı Heinrich Kühn’ün izlenimci ressamların tablolarını anımsatan fotoÄŸraflarını ilk gördüğümde, bakanda düş görüyormuÅŸ izlenimi uyandıran renkleri nasıl elde ettiÄŸini anlamadım. Kısa bir Internet araÅŸtırması sonucunda Kühn’ün patenti Lumière KardeÅŸler’e ait olan autochrome yönteminin öncü kullanıcılarından biri olduÄŸunu öğrendim (Masalsı fotoÄŸraflar çekip beni kalbimden vurmasını saÄŸlayan bu yöntemle ilgili ayrıntılı bilgiye burayı tıklayarak ulaÅŸabilirsiniz).

Kühn’ün tarihsel önemi de büyük. FotoÄŸrafları, fotoÄŸrafçılığın baÅŸlı başına bir sanat kabul edilmesinde büyük rol oynamış. AÅŸağıda sizler için seçtiÄŸim fotoÄŸraflarını göreceksiniz. Güzelliklerini kaçırmanızı istemediÄŸimden aralarda uzun uzun müdahale etmeyeceÄŸim.

Heinrich Kühn

Heinrich Kühn

kuhn

heinrich kuhn

Kühn, tıp eğitimine Viyana Fotoğrafçılık Kulübüne üye olmasının ardından son vermiş ve ilk fotoğraflarında gum bichromate metodunu kullanmış. Doğru anladıysam bu yöntemde negatifler fırçayla istenen renkte boyanmış bir karta yapıştırılıyor ve birkaç dakika güneş ışığında bekletiliyor (Şu videoda ayrıntıları izleyebilirsiniz).

heinrich kuehn

Kühn’ün fotoÄŸraflarının izlenimci tablolarla karşılaÅŸtırıldığını daha önce söylemiÅŸtim. ÖrneÄŸin aÅŸağıdaki kadın fotoÄŸrafı benim aklıma Monet’nin kadınlarını getirdi.

kuehn

Kühn’ün modelleri çocukları, eÅŸi ve çocuklarının dadısı Mary Warner imiÅŸ. ÇoÄŸunlukla gündelik yaÅŸamlarını fotoÄŸraflamış. Gündelik hayatımın bu tonlarda geçmesini çok isterdim.

Tambour et soldat de plomb, 1910

EÄŸer aÅŸağıdaki çiçekler aklınıza Manet’nin MenekÅŸe Buketi isimli tablosunu getirdiyse misyonumu yerime getirdim ve artık Manet ile ilgili tek satır yazmama gerek yok demektir.

Violets 1908 Autochrome Albertina - Vienna

Heinrich Kuhn Still Life with Apples 1908–10

Böylece (uzun bir aranın ardından) bir yazının daha sonuna geldik. Arayı bu kadar açmamamı ve bir sonraki yazıyı gelecek hafta yayımlamamı istiyorsanız iki kere göz kırpın (ben hissederim).

Previous Post Next Post

Bir de bu yazilar var

3 Yorum

  • Reply di 21/10/2014 at 08:18

    Ama ya arkamda ÅŸunlardan varsa..?

    • Reply Bahar Malik 21/10/2014 at 08:56

      ama… ama… :)

  • Reply Candan 28/10/2014 at 03:24

    Aşık oldum…

  • Yorum yazın