Sanat üstüne

Ä°lahi eskimez bu dudaklar

kiss

Yukarıdaki fotoÄŸrafı bir zamanlar sıkı takipçisi olduÄŸum modern nostalgic isimli blog’da görüp günün aslan berberinde paylaÅŸtığımda “acaba devamı var mı?” diye düşünmüştüm. Benim bu “devamı var mı” düşüncelerim beraberinde bazı gizli klasörler ve çoÄŸunlukla yıllar sürecek iz sürmeler getirir. Bu sefer de öyle oldu. Bugün baktığımda sorumun üzerinden üç buçuk sene geçtiÄŸini ve elimde heykellere sevgilerini gösteren insanların olduÄŸu fotoÄŸrafların (sonunda) biriktiÄŸini gördüm. Ne zaman bir ÅŸey biriktirsem, buraya koÅŸup sizinle paylaÅŸmama artık ÅŸaşırmıyorsunuzdur herhalde.

Bu fotoğraflardan ilki öpmenin en yakıştığı heykel. Çünkü bu antik yüz aynı zamanda çeşme olarak kullanılıyor. Fotoğrafı kim çekmiş bilmiyorum ama bu durum ona duyduğum sevgiyi azaltmıyor.

kiss the statue

Heykellerin öpücüklere boÄŸulması fikri en çok moda fotoÄŸrafçılarının hoÅŸuna gitmiÅŸ sanırım. AÅŸağıdaki üç fotoÄŸrafta örneklerini görebilirsiniz. Bunlardan ilkini Belçikalı Serge Leblon çekmiÅŸ. Leblon’un deri eldiven tanıtmaya çalıştığını düşünüyorum ama elimde konuyla ilgili hiçbir kanıt yok.

serge leblon

Şehvetine karşılık bulamayan bu hanım kızımızı ise 1986 yılında Sheila Metzner, Fendi için fotoğraflamış. Kürk ayrıntısı canımı sıktığından bu fotoğrafı hızlı geçmeyi teklif ediyorum.

sheila metzner

AÅŸağıdaki romantik kızımız ve mert bir delikanlı olduÄŸu her halinden belli oÄŸlumuzla birkaç ay evvel karşılaÅŸtım. Öpüşmelerinin sebebi Paloma Wool diye bir kıyafet markasının reklamı. Ãœstelik bu reklam 1986’ya deÄŸil 2014’e ait. Bu cümlemle de sizlere heykel öpmenin evrenselliÄŸini ispatladım. Bu konuda daha fazla kafa yormazsınız artık.

paloma wool

Heykel öpme eyleminin çekiciliğine kapılan ünlüler de olmuş. Mesela Winona Ryder bunlardan biri. (Fotoğrafı Mark Seliger çekmiş)

winona ryder

Geri dönüşü muhteÅŸem olan Jeff Koons’un (bu küçük esprime içimden kıkır kıkır gülmek için sizden beÅŸ saniye mola istiyorum. BeÅŸ-Dört-Üç-Ä°ki-Bir. Evet devam edebiliriz) ünlü Banallik serisinden Pembe Panter heykelini manken Stephanie Seymour öpmüş ve bu anı Juergen Teller fotoÄŸraflamış. Seymour’ın öpücüğe kendini kaptırmış haline nazaran Jayne Mansfield’ın lakaytlığı sizin de dikkatinizi çekti mi? (AÅŸk bu deÄŸil Jayne!)

Stephanie Seymour kissing Jeff Koon Pink Panther  Juergen Teller

Ve diÄŸer fotoÄŸraflar… Bunların içinde en çok en saÄŸdaki tutkulu genci seviyorum. Bu fotoÄŸraflara bakarken Galleria Borghese’deki heykellerden birinin dudaklarına yapışsam neler olabileceÄŸini düşündüm. Bir heykele yan baksan dibinde biten müze görevlilerinin paytak paytak bana doÄŸru koÅŸması, omuzlarımdan sürükleyerek beni dışarı atmaları, benim “oh dünya varmış, onlar kovmadı ben zaten çıkıyordum” duruÅŸumla dışarıda bekleyen kalabalığın hayranlığını kazanmam… EÅŸsiz bir tecrübe olmaz mı?

kissesSize ateÅŸli bir hareketli resimle veda ediyorum çünkü bu blog’un okuyucuları bu ateÅŸliliÄŸi hak ediyor! (Özellikle babam) Umarım, en yakın zamanda tekrar görüşürüz. Hoşça kalın.

hmm-İlahi eskimez bu dudaklar durma öp beni
– Eskimez ama yıpranır.

[Kullanılan fotoÄŸrafların telif hakları fotoÄŸrafı çeken fotoÄŸrafçıya ait olup Güzelonlu’da bilgilendirme amaçlı kullanılmıştır.]

Previous Post Next Post

Bir de bu yazilar var

2 Yorum

  • Reply el guincho 13/04/2016 at 17:13

    en sondaki öpülen hangi heykel acaba

    • Reply Bahar Malik 05/05/2016 at 09:49

      bilmiyorum maalesef :(

    Yorum yazın