Kitaplar, Konuk yazar

Estonya’dan tatlı bir selam

slothrops tallinn

2013′ün en iyi kitapları listelerinin listesi yazısına düşündüğümün çok ötesinde bir ilgi oldu. Sizlerin 2014’teki okuma planlarınız nedir bilemiyorum ama kitap listeleri arasında bu kadar dolaÅŸmak benim monoton okuma alışkanlığımı kırdı. Ä°ki haftadır ÅŸehrin sevdiÄŸim kitabevlerini ve sahaflarını dolaşıyorum ve çok güzel kitaplar/dergiler toparladım. OnbeÅŸ gün gecikmeyle de olsa artık “Sana hazırım 2014!” diye bağırabilirmiÅŸ gibi hissediyorum.

Dün posta kutuma listeler yazısıyla ilgili bir posta daha düştü. Geçen yazki Tallinn tatilim sırasında ziyaret edip NorthernExplosurevari halinden çok hoÅŸlandığım kitapçı Slothrop’s eÄŸlenceli bir üslupla “listeler konusunda benim de söyleyeceklerim var” diyordu. Madem vardı, öyleyse neden yazmıyordu?

Tallinn’deki ikinci el Ä°ngilizce kitaplar satan ÅŸeker Slothrop’s’ta nelerin satılıp nelerin satılmadığını merak ediyorsanız cevabı aÅŸağıdaki satırlarda gizli.

interior - slothrops

Estonya’dan tatlı bir selam

Sevgili Bahar Malik Hanım,

Blogunuzu uzaklardan da olsa ilgi ile takip eden bendeniz Tallinn’de Ä°ngilizce kitaplar üzerine uzmanlaÅŸmış bir sahafta ikamet etmekteyim. DediÄŸim gibi yazılarınızı bugüne kadar büyük bir ÅŸevkle okurken (hatta bizim sahafı ÅŸehrin en iyi kitabevi seçmeniz size karşı olan ilgi ve sevgimizi katladı) bir anda böyle bir liste ile karşılaÅŸmak beni her ne kadar mutlu ettiyse bile bize sormamış olmanız biraz moralimizi bozdu.

Her ne kadar size net bir liste veremeyecek olsak da gerek Amazon olsun ya da baÅŸka sitelerdeki Brown ya da Grisham hayranlığını biz geçen senenin başında fark etmiÅŸ ve stoklarımıza birkaç kopya eklemeyi ihmal etmemiÅŸtik. Tamam… Dürüst olalım… EÄŸer o bunak Ä°ngiliz gelip başımızı “Grisham, Grisham” diye yemeseydi biz de merak edip almazdık. Kitaplar, sekiz aydır burada ama daha soran çıkmadı. Åžu an yalıtım malzemesi olarak cam kenarında iyi iÅŸ görüyorlar. Konu yalıtımdan açılmışken, evet, bu kitapçı “Winter Is Coming” ÅŸakasının komik olmadığı bir coÄŸrafyada. Buna raÄŸmen bizim gözümüzde fantastik edebiyatın en büyük trollerinden biri olan Martin’e inanılmaz bir talep var. Ya da bizim fiyatlar çok absürd. Bilemedik ÅŸimdi.

london - orwell

Malum bir sahaf olduğumuz için yeni çıkan kitaplardan ziyade klasik yapıtlara öncelik veriyoruz. Sizle gözümüze çarpan enterasan noktaları paylaşmak isteriz.

  • Herhangi bir Orwell kitabı raftaki yerini aldıktan ortalama 8 saat sonra satılıyor. Rekor tabi ki 34 dakika ile okunmayacak olsa bile eve kız atıldığı zaman raftaki varlığı ile sahibine artı puan kazandıracak 1984’te. Sonuçta, Slothrop’s olarak müşterilemizin farklı edebi ihtiyaçlarına karşılık verebilmeliyiz.
  • Kerouac, Palahniuk ve Bukowski de 24 saat içinde kesin satıyor. Ama özellikle “On The Road” kitabının filmi çekildikten sonra o derinlikte beat kuÅŸağından bir kitap tavsiye etmemizi isteyen genç arkadaÅŸların kalbini kırmamaya çalışıyoruz ve kendi hallerine bırakıyoruz.
  • London, Sovyetler BirliÄŸi zamanında kitaplarının basılmasına izin verilmiÅŸ ender batılı yazarlardan, o yüzden burada ona karşı beslenen olaÄŸanüstü bir sempati var ya da en azından biz öyle düşünüyorduk. Son 6 aydır elimizde muhtemelen basılmış olan en güzel London derlemesi ben bu yazıyı kaleme alırken mahsun bir ÅŸekilde raftaki yerinde durmakta.
  • 2013 senesinde gelip bize “Fifty Shades of Grey” kitabı ile takas kabul eder misiniz diye soranlara olabilecek en (affınıza sığınarak) yavÅŸak gülümsememizle “Hayır!” demek ÅŸirket politikamız haline geldi.
  • More ya da Hume’u eleÅŸtirip Nietzsche satın alan insanları biz genelde tanrıya havale ediyoruz.
  • Canımız sıkılınca kitapları renklerine göre ayırıp raflara öyle diziyoruz. Evet, serde biraz mazoÅŸistlik var ama kitap kapağı tasarlayan arkadaÅŸlara sevgimiz de sonsuz. (Kırmızı, acayip satıyor!)

Şu an kitapçımızda bulunan mevcut kitapların listesine buradan ulaşabilirsiniz. Uzun lafın kısası bizde de durum böyle, Bahar Malik Hanımcım. 2013 de böyle geçti. Blogunuzun tutkulu bir takipçisi olduğumu hatırlatır, bizlere etmiş olduğunuz ikinci yemininizi en kısa zamanda yerine getirmenizi temenni ederim.

Sevgiler,
Slothrop’s

———————–
Slothrop’s’a çok teÅŸekkürler. Ä°lk kez konuÅŸan bir kitabeviyle karşılaÅŸtım, benim için heyecan verici bir tecrübeydi. Yukarıda anlattıklarıyla Türkiye’deki sahafların satışları ne kadar kesiÅŸiyor, merak ettim. Belki bu konuda fikir sahibi birilerine ulaÅŸabiliriz.

Yeminler ise yerine getirmek içindir sevgili Slothrop’s. Bir bahar sabahı tekrar karşılaÅŸabiliriz bence.

* Slothrop’s fotoÄŸrafları Jacques-Alain Finkeltroc’a ait.
Previous Post Next Post

Bir de bu yazilar var

Hiç yorum yok

Yorum yazın