Günlerin getirdikleri, Kısa kısa

Çok mutluyum (en azından bu konuda)

julian barnes - keeping an eyes open

Bir gün birisi bana en sevdiÄŸim yazarları sorsa o yazarların içinde mutlaka (ama mutlaka) anacağım Julian Barnes’ın sanat üzerine yazdığı makalelerden oluÅŸan bu kitapla kelimenin tam manasıyla birdenbire karşılaÅŸtığımda ufak çapta bir sevinç/coÅŸku ÅŸoku yaÅŸadım. Kitabın varlığına ÅŸaşırmam baÅŸlı başına ÅŸaşılacak bir durumdu çünkü daha sonradan hatırladığım üzere Ahmet Cihat Beyler bana bu kitabın çıktığından bahsetmiÅŸti. Ancak o an, daha önemli baÅŸka ÅŸeyleri de konuÅŸtuÄŸumuzdan bu olay benim aklımdan çıkıvermiÅŸti.

Bir yazar, herhangi bir mevzu hakkında nasıl bu derece zarif yazabilir, kabalığı bile nasıl hayranlık uyandıracak bir nezaketle ifade edebilir konularında beni hayrete düşüren Barnes’ın Fransız ressamlar hakkındaki yazılardan oluÅŸan bu kitabı (okuduÄŸum kadarıyla) olaÄŸanüstü. Kitap, 10.5 Bölümde Dünya Tarihi’nde de okuyabileceÄŸiniz Géricault yazısıyla baÅŸlıyor ve Manet, Degas, Cézanne gibi (en) büyüklerin yanı sıra benim pek bir bayıldığım Redon, Vallotton, Bonnard, Vuillard gibi ressamlarla devam ediyor. Kitabı okudukça, Barnes’la bu kadar aynı düşünmemize ve onun bu düşünceleri benim asla beceremeyeceÄŸim bir ÅŸekilde anlatmasına ÅŸaşırıyor/seviniyorum. Bunca yıllık Barnes okuyuculuÄŸunun ardından neye ÅŸaşırıyorum ben de bilmiyorum ama seviniyorum çünkü Barnes’la aynı düşünmek, ergenlik zamanlarınızda, o günlerdeki platonik aÅŸkınızla aynı müzik grubunu sevdiÄŸinizi öğrenmek gibi bir ÅŸey benim gözümde.

Bu kitabı mutlaka edinin, okuyun. “Türkçesini bekleyeceÄŸim” diyorsanız Ayrıntı Yayınları’na baskı yapın ki, Serdar Rifat KırkoÄŸlu bir an önce çevirsin. Size söz veriyorum, okuduÄŸunuza deÄŸecek.

(Barnes’la ilgili duygularımın özeti)

Previous Post Next Post

Bir de bu yazilar var

2 Yorum

  • Reply Åžener Öztop/Sanat EÄŸitimcisi 27/05/2015 at 20:43

    DeÄŸerli Bahar Malik, Julian Barnes’ın kitabı üzerine yazınızı ilgiyle okudum. Ben de merak ettim. on sanatçı hakkında Barnes’in düşüncelerini okumak isterim. Önerinizi yerine getirerek Ayrıntı Yay. Serdar Bey’e ricada bulunacağım. Biz sanat yapanlar/sanatseverlerin böyle özgün görüşler getiren kitapları okumamız ve kitaplığımızda bulundurmamız gerekiyor.
    Tabiki biraz da kitaba ve okumayı âşina olmak gerekir. Size okumanız için DoÄŸu Batı Yay. yayımlanan France Farago’nun “Sanat” kitabını okumanızı öneririm. En derin sevgi ve selamlar.

    • Reply Bahar Malik 27/05/2015 at 20:49

      Çok teşekkürler Şener Bey. Ben de önerdiğiniz kitabı edinmeye çalışacağım. Sevgiler.

    Yorum yazın