Sanat üstüne

Lisa orada mısın? Benim, Bahar.

elliott erwitt 1997

Louvre Müzesi’ne ilk kez gittiÄŸimde mekan bugünkü haline göre daha sakindi. Gene de o günlerde ÅŸimdiyi öngörebilecek vizyona sahip olmadığımdan “bir müze bundan daha kalabalık olabilir mi?” diye düşündüğümü hatırlıyorum. Yıllar içinde yolum Louvre’a birkaç kere daha düştü ve ne kadar ÅŸanslıyım ki çok daha kalabalık olabileceÄŸini görerek büyük yanılgımdan kurtuldum.

Siz de fark ettiniz mi bilmiyorum, büyük müzelerin kendine ait bir ritmi vardır. Sanki kocaman sanal bir rüzgar tüm insanları baÅŸlangıç noktasından aynı yöne doÄŸru savuruyor gibidir. Ä°tiraz etmeye ya da baÅŸka bir yöne sapmaya çalışsanız da bir noktadan sonra pes ederek kalabalıkla birlikte akmaya baÅŸlarsınız ve sonunda illa ki kendinizi o müzenin yıldız sanat eserinin karşısında bulursunuz. ÖrneÄŸin Vatikan’da tüm yollar Sistine Åžapeli’ne çıkar. Oraya giden ziyaretçilerin çoÄŸunun da tek bir amacı vardır: Sistine Åžapeli’ne ulaÅŸmak. Müzede hedeflerine doÄŸru yürürler ve bu sırada da ilgilerini sunulmuÅŸ diÄŸer eserlerin olduÄŸu odalardan mecburen geçmek zorunda kalırlar.

Louvre’un yıldızı ise Mona Lisa’dır. Müzenin içinde rüzgar kesinlikle bu tablonun yönüne eser ve tüm ziyaretçiler tablonun önüne doÄŸru sürüklenir. Louvre’u ilk kez gezerken, insanların, varolan en muazzam Rönesans koleksiyonlarından birini barındıran o koca odayı ışık hızıyla geçerek Mona Lisa’ya koÅŸmalarına çok ÅŸaşırmıştım (saftım, temizdim, süttüm). Her ÅŸey bir yana büyük deparları sırasında bu, bu ve en önemlisi de ÅŸu tabloya yan gözle bile bakma ihtiyacı duymamalarını çok ama çok garip bulmuÅŸtum.

Artık bu durumu o kadar da garip bulmuyorum. 1911 yılında Louvre’dan çalınıp 1913 yılında müzeye geri dönmesiyle ünü katlanan bu tablo, Ä°kinci Dünya Savaşı sırasında başına bir iÅŸ gelmemesi için diÄŸer sanat eserleriyle birlikte ÅŸatodan ÅŸatoya taşındı. 1962/1963 yılları arasında A.B.D.’de, 1974’te Tokyo ve Moskova’da sergilendi. 21. yüzyılda Mona Lisa, Rönesans’ın en önemli temsilcilerinden birinin önemli bir eseri olmanın ötesinde bir kültür ve turizm ikonu haline geldi. Birçok kiÅŸi için Mona Lisa’nın önünde durmak ve fotoÄŸraf çektirmekle Eyfel Kulesi’nin önünde fotoÄŸraf çektirmek arasında hiçbir fark yok. Öte yandan beÅŸ metre geriden, kaç santimetre olduÄŸunu bilmediÄŸim koruyucu bir camın ardındaki bir sanat eserini iki yüz kiÅŸiyle aynı anda incelemeye çalışacak kadar önemseyen insanlar illa ki vardır. EÄŸer onlardan biri olsaydım, içimdeki büyük hınçla neler yapacağımı tahmin bile etmek istemezdiniz (düşmanımdır seni kim bulursa cana yakın).

“Bahar, sen boÅŸ durmazsın, garip bulacak baÅŸka bir ÅŸey bulmuÅŸsundur” diyenlerinize öncelikle bu soruları için teÅŸekkür ederim. Elbette ki buldum ve hemen ÅŸimdi açıklıyorum: Mona Lisa sanat eserliÄŸinden cazibe merkezi statüsüne yükseldikçe izleyicisinden uzaklaÅŸmasını ve git gide fildiÅŸi kulesinden çevresini izleyen bir süperstara dönüşmesini çok garip buluyorum. Daha çok sevildikçe kimsenin gerçekten merak etmediÄŸi, gene de evinin önünde fotoÄŸrafını çekebilmek için beklediÄŸi, yalnız, yaÅŸlı ve hüzünlü süperstar haline biraz üzülüyorum bile. Bazen, varlığından şüphe duyulan her efsaneye yapıldığı gibi bu tabloya da en tatlı sesimle “Hey Lisa orada mısın? Benim, Bahar.” diye seslenesim geliyor. Cevap vermezse diye korktuÄŸumdan yapmıyorum.

eric hartmann mona lisa

unveiling-the-mona-lisa-world-war-2-louvre

monalisa

[1] Elliott Erwitt, Louvre Müzesi, Paris, Fransa (1997)
[2] Dragan Todorović, Tell me what’s making you sad, Li?, Louvre Müzesi, Paris, Fransa (2010)
[3]Erich Hartmann, Jackie Kennedy ve Fransız Kültür Bakanı Andre Malraux, BaÅŸkan John F. Kennedy’nin Mona Lisa’nın ABD Ulusal Galerisi’ndeki sergileniÅŸiyle ilgili hoÅŸgeldin konuÅŸmasını dinlerken, Washington D.C., ABD (1963)
[4] Ä°kinci Dünya Savaşı sonrası Mona Lisa’nın Louvre Müzesi’ne dönüşü (1945)
[5] 1911’deki çalınışının ardından 1914’te Mona Lisa’nın Louvre Müzesi’ne dönüşü (1914)

[FotoÄŸrafların telif hakkı fotoÄŸrafı çeken sanatçılara aittir. Güzelonlu’da tanıtım amaçlı kullanılmıştır.]

Previous Post Next Post

Bir de bu yazilar var

Hiç yorum yok

Yorum yazın