Güzel şeyler

Güzel şeyler no.2: Tom Palumbo’nun Paris’i

İki ay öncesine kadar Tom Palumbo’nun adını duymamıştım. Bugün bile hakkında çok fazla şey bilmiyorum. 1921 yılında doğmuş ve 2008’e kadar yaşamış bir moda fotoğrafçısıymış. Kitapların gücüne inandığım için hakkında yazılan bir şeyler var mı diye araştırdım ama maalesef sonuç elde edemedim.

İki ay önce Palumbo birdenbire hayatıma girdi çünkü 1962 yılında Les Halles’de çektiği fotoğrafları gördüm. O günden beri zaman zaman bu fotoğrafları düşünüyorum. Her şeyiyle bir seti andırmasına ve elli bir sene önce çekilmesine rağmen bugünden ve çevremdeki her yerden daha gerçekmiş gibi görünmeleri beni çok etkiledi.

Many scenes around Les Halles (which no longer exists as it did then).

-Tom Palumbo

tom palumbo 01

tom palumbo 02tom palumbo 03tom palumbo les hallestom palumbo paristom palumbo 04tom palumbo 05tom palumbo 06tom palumbo 07tom palumbo 08

1971’de Les Halles yıkıldı ve yerine Forum des Halles yapıldı. O çirkin yapı yüzünden Les Halles Paris’in en sevmediğim bölgesidir. En son uğradığımda Forum’u yıkmaya karar vermişlerdi ve yerine başka çirkin bir şey dikmeye hazırlanıyorlardı. Bu sene Paris’e gittiğimde oralarda fazla dolaşmadığımdan sonucun ne olduğunu göremedim.

Oysa Les Halles’i 1960’larda görsem sevebilirmişim.

tom palumbo les halles 1tom palumbo les hallestom palumbo les halles 3Demin kitapların gücü dedim ya bir süredir sevdiğim, saydığım bazı insanların John Waters’ın “If you go home with somebody, and they don’t have books, don’t fuck ’em!” sözünü sık sık alıntıladıklarını görüyorum. Bunu (söze değer verip sık sık vurgulamalarını) garip buluyorum, cevap veresim geliyor ama sonra susuyorum. Her neyi önemsiyorsanız buna değmez diyesim var. Belki bir ara derim.

Şimdi bu yazı bitiyor diye hemen sayfayı kapatmayın. Çünkü bu fotoğraflar biraz daha fazlasını hak ediyor. O yüzden bir kere daha bakın lütfen ve söyleyin oralarda olmak istemez miydiniz?

[Tüm fotoğrafların telif hakları Tom Palumbo’ya aittir. Güzelonlu’da bilgilendirme amacıyla kullanılmıştır.]
Previous Post Next Post

Bir de bu yazilar var

2 Yorum

  • Reply kukuletali 29/07/2013 at 11:40

    ne kadar güzel resimlermiş. yazının sonunda döndüm bir kere daha inceledim. olay fransa’da geçince bu fotoğraflar benim aklıma louis malle’ın “le feu follet”filminden yemek sahnesini getirdi. hafıza ve çağrışım ne kadar ilginç şeyler.

    • Reply Bahar Malik 31/07/2013 at 02:49

      Dün vakit bulup cevap yazamadım, yorumu onaylayabildiğimden bile emin değildim.

      Çağrışım benim için Internet’te fark etmeden nasıl saatlerimi geçirebildiğimin tanımı herhalde. Oradan oraya, oradan başka bir yere dolaşıp durabiliyorum. Bu arada konuk yazar olarak bir güzel şeyler yazısı hazırlamak istersen her zaman blog’un kapısı açık. Aklında olsun.

    Yorum yazın